AquaMemolux

De digitale TL-dimmer in formaat van een tl-starter.

Meer info...

RedSea

AquaHolland is distributeur van RedSea voor Nederland & België

Meer info...

PH-Redox Stuurapparaat

voor zowel pH- als Redoxwaarden. Kan uitgerust worden met zowel pH electrode als Redox electrode. Voor aansturing en regeling van een magneetventiel, van elke CO2 installatie en van elk merk.

Meer info...
  
Onderstaand vindt u een artikel uit het toonaangevende Amerikaanse aquariumblad Fishzine van Mei 2000 waarin de MiracleBeam produkten getest worden.

Het artikel is vrij vertaald in het Nederlands door AquaHolland.

De originele engelstalige versie kunt u vinden op de site van Fishzine (www.fishzine.com).

Product Reviews: MiracleBeam Underwater Aquarium Lighting System (From the May 2000 Issue #3 of the Fishzine Freshwater Webzine)Het MiracleBeam aquarium lighting system is in feite een verzameling van verschillende produkten die samenwerken en voor een aantal interessante lichteffecten in uw zoetwateraquarium zorgen.  De produkten die hier getest worden beginnen met het Aquarium Laser Systeem (midden van foto), hetwelk bestaat uit een 6-volts adapter, verdeelbox voor aansluiting van 5 lasers of andere verlichtingseffecten (modules), en 2 MiracleBeam Aquarium Laser Modules. Deze startset kan uitgebreid worden met andere lasers of  modules. Andere leverbare verlichtingsmodules bestaan uit de Hi-lite modules in groen, rood, blauw, paars en oranje, de laser schatkist en de laser vuurtoren.

Het Aquarium Laser Systeem dat geleverd wordt met een 6-volt adapter, verdeelbox, en 2 laser modules is het basis systeem. (aanvulling AquaHolland: inmiddels worden ook de Hi-lite en de schatkist als basissysteem geleverd) De adapter voert de stroom in de verdeelbox, waarop 5 modules aangesloten kunnen worden. De stekkers van de twee Aquarium Laser Modules die bij het systeem geleverd worden, worden in de verdeelbox gestoken en de modules worden in het aquarium geplaatst. MiracleBeam raadt aan om de laser modules tegen de achterzijde en onder in het aquarium te plaatsen, schuin naar boven gericht naar de voorruit en ik ben het ermee eens dat dit het beste effect geeft. De Laser Modules produceren geen enkele laser straal, maar meer een kosmisch wervelend patroon dat door het aquarium tegen de voorruit geprojecteerd wordt en zelfs op het plafond boven het aquarium, maar alleen de centrale sterkste lichtstraal vervolgd zijn weg buiten het aquarium. (zie foto links) Deze lichtstralen zijn 's avonds het best zichtbaar, wanneer de aquarium verlichting gedoofd is.Nu iets omtrent de claims die de MiracleBeam Company maakt ten aanzien van hun lasers en hun positieve effecten. Zij claimen dat hun produkten de kleuren van de vissen versterken, de levensduur van de vissen verlengt, helpt om bacteriën en infecties te bestrijden door zuivering van het water en de broedtijd van eieren versnelt alsmede de groeisnelheid van jongbroed. Het belangrijkste doel van deze beschrijving was om een algemene indruk te geven van het systeem en ik had niet de kans om enige van deze claims aan een wetenschappelijke test te onderwerpen, maar ik moet zeggen dat ik geen enkel negatief effect heb kunnen ontdekken. Mijn grootste zorg was of het de vissen niet zou beschadigen en of er geen algengroei zou optreden op de plek waar het licht van de laser- of de lichtmodules op scheen. Gedurende de testtijd van verscheidene weken heb ik echter geen problemen ontdekt.

De Hi-lite Module is een helder LED licht dat leverbaar is in blauw, groen, oranje, paars en rood en dienst doet als een aquarium avond/nacht verlichting. Zij verspreiden een smalle lichtbundel die u kunt gebruiken om 's avonds en 's nachts bepaalde gedeelten in het aquarium te accentueren. Wij weten allemaal dat zowel vissen als planten een periode van duisternis nodig hebben en deze lichtjes zijn niet zo scherp dat zij deze natuurlijke cyclus doorbreken. De 2 Hi-lite Modules die ik in mijn 250 liter test aquarium had wierpen net genoeg licht in het gebied waar zij schenen om de donkere omlijning van de vissen te zien wanneer deze voor het licht zwommen. Overigens, als het aquarium in een kamer staat waar verlichting brandt dan is het meer aannemelijk dat dit de licht- en donker cyclus voor de planten en vissen meer zou verstoren.

De Laser Schatkist Module is een standaard aquarium schatkist decoratie welke al jaren gangbaar is in de aquarium handel, alleen is bij dit type een Aquarium Laser Module ingebouwd in de kist. Deze module moet niet alleen aangesloten worden op de verdeelbox maar moet ook aangesloten worden op een luchtpomp. De luchtbellen verzamelen zich in het deksel van de schatkist en zorgen ervoor dat deze zich telkens opent, waarbij de laser lichtstraal tevoorschijn schiet en de luchtbellen verlicht, waarbij het licht door het aquarium gereflecteerd wordt. Al ben ik persoonlijk geen liefhebber van dit soort schatkisten en scheepswrakken en zijn mijn aquaria meer van de op natuurlijke wijze beplante types, toch vond ik het kijken naar deze kleine schatkist met de laserstraal die de ontwijkende luchtbellen verlichtte zeer verslavend. Als je dit type aquarium hebt, dan zou ik de schatkist module zeker aanbevelen.

Ik heb gemerkt dat ik nu ook van het aquarium geniet als de hoofdverlichting uit is, sinds ik het MiracleBeam Aquarium Laser systeem en de Hi-lite Modules in het aquarium heb. Veel mensen hebben de aquarium verlichting veel te lang aan hetgeen kan leiden tot algengroei in het aquarium. Dit is een voordeel dat MiracleBeam niet noemt in hun lijstje van voordelen. Ik vond het veel gemakkelijker om de hoofdverlichting korter te laten branden omdat ik nu ook van het aquarium kon genieten als het licht uit was en het aquarium donker. Als je besluit om dit systeem aan te schaffen dan wil ik je aanraden om ook een aantal (bijna) doorschijnende vissen aan te schaffen. Het is een cool gezicht om mijn Pristella tetra's 's nachts dwars door de laser straal te zien zwemmen die hun lichaam doet oplichten in een rode gloed.Het maken van foto's van de verlichtingssystemen in werking in een aquarium was vrij moeilijk omdat deze het best te zien zijn in het donker. Ik dacht dat het zinvol zou zijn om een foto af te beelden van de verschillende modules "in actie". Het rechter deel van de foto is genomen terwijl de module tegen een wit oppervlak schijnt om je een idee te geven van de kleuren en kleurpatronen die deze modules geven. De twee middelste patronen komen van de aquarium laser modules en de blauwe en groene Hi-lite modules zijn aan weerszijden hiervan te zien.

Toen ik er voor het eerst over nadacht om de laser en Hi-lite modules in een aquarium te plaatsen zag ik er echt het nut niet van in en ik dacht dat dit iets was wat ik nooit in mijn aquaria zou willen hebben. Nadat ik de kans heb gekregen om de produkten uit te proberen heb ik ontdekt dat het zeer interessante en bruikbare aanvullingen zijn in mijn aquaria die een uniek effect geven en ik ken geen enkel ander produkt op de markt met een soortgelijke uitwerking. Als je dit systeem in je aquarium wilt installeren dan raad ik aan om zowel de laser als de Hi-lite modules te installeren en deze gezamenlijk te gebruiken teneinde een fantastisch lichteffect te creëren dat je aquarium echt "af" maakt en je zult merken dat je net zoveel voor je aquarium zit als de hoofdverlichting uit is als wanneer deze aan is.
Het enige probleem dat ik had met het systeem is de lengte van de snoeren van de modules. Het was mij liever geweest dat de snoeren van de modules naar de verdeelbox langer waren om zo meer mogelijkheden te hebben om de draden in mijn 250 liter aquarium te kunnen camoufleren, terwijl dit een nog grotere uitdaging is in nog grotere aquaria.

Het zal niet voor elke zoetwater aquariaan gelden, maar ik denk dat veel mensen dit een waardevolle aanwinst voor hun aquarium zullen vinden.


Top

1998-2022 AquaHolland
Algemene voorwaarden
Privacy Beleid